Pálinka

(0 találat)
Szűrők elrejtése
A szűrésnek megfelelő termékek nem érhetőek el. TIPP: kevesebb szűrést állíts be
Összesen 0 db Pálinka érhető el, 0 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A bodzát Magyarországon szinte mindenki ismeri, a népi gyógyászat pedig régóta használja. Manapság azonban már nemcsak gyógykészítmény, szörp vagy lekvár készülhet belőle, hanem pálinka is. A bodza pálinka mára az egyik legkedveltebb pálinkaíz lett, kicsit drágább a megszokott ágyás és nem ágyas pálinkáknál, ugyanis a bogyója apróbb szemű, nem annyira lédús, így sokkal több kell belőle, mint más bogyós gyümölcsökből.

Bodza pálinka: a bodza virágából és terméséből is készül pálinka

De nemcsak a bodza bogyóját lehet pálinkakészítésre felhasználni, hanem a várágát is. Az italkereso.hu csapata utána járt ennek a különleges italnak, a legnépszerűbb márkáknak, és hogy hogyan készülhet egyáltalán bodzából pálinka.

Bodza pálinka bővebben


A birs vagy más néven birsalma egy érdekes gyümölcs, ami bár a körtére hasonlít, mégis inkább alma, amelyet elsősorban lekvárok, szörpök és gyümölcslevek készítésére használnak. Pedig pálinkának is tökéletes alapanyag, amire a pálinkafőző mesterek is rájöttek, és az elmúlt években egyre inkább elterjedt a birspálinka készítése.

Birsalma pálinka, miért olyan népszerű manapság?

A legnevesebb pálinkaházak kínálatában megtalálható a birs vagy birsalma pálinka, de a kisebb főzdék esetében is találhatunk ilye italt. De mit is kell tudnunk a birspálinkáról, magáról az alapanyagról és a készítésének módjáról?

A következőkben arra keressük a választ, hogy miért is olyan népszerű a birsalmapálinka, és mely hazai pálinkaházak kínálják ezt a különleges pálinkatípust. De kezdjük is az elején, a birsalmával.

Birsalma pálinka bővebben


Minőségi pálinka aminek Magyarországon kultusza van, hiszen ez egy hagyományosan magyar rövidital. Egy eredet védett gyümölcspárlatról van szó, tehát, ha pálinkát kortyolunk, akkor az csak Magyarországon, illetve még négy osztrák tartomány készülhet, máshol nem. A pálinka fogalma a 2000-es években szilárdult meg a Pálinka törvénynek és az eredetvédelemnek köszönhetően. A 17. században még égetett szeszt jelentett, ám a mai pálinkák már gyümölcsből, törkölyből, borseprőből vagy borból készülnek.

Mi, magyarok büszkék is vagyunk a Magyar pálinka kifejezésre, viszont azt kevesen tudják, honnan is indult a pálinka története, és hogyan is lett nemzetközileg ismert és elismert rövidital. A készítését már jóval többen ismerik, ahogyan a legnevesebb márkákat is. Lássuk is, honnan származik a pálinkakészítés tudománya, és mennyit változott a pálinka az elmúlt évszázadok során. És persze arra is keressük a választ, hogy melyek a legjobb pálinka márkák és legkedveltebb ízek hazánkban, ha pálinkáról van szó.

Pálinka történelem

Sokan úgy gondolják, hogy a pálinka a magyar szeszfőzés kialakulásával egy időben jelent meg, de ez nem egészen van így. A pálinka kifejezés a 17. században jelent meg, de az első bordesztillátumokról már a 12-13. századból is vannak feljegyzések, melyet gyógyszerként használtak. Az élvezeti szeszfogyasztás elterjedése hazánkban a 15. századra tehető. A pálinka a 17. században még nem egészen azt jelentette, amit manapság, ugyanis a gabonapárlatokra is használták ezt a kifejezést, nemcsak a gyümölcspárlatokra.

Az évszázadok során felváltotta az „égettbor” kifejezést, amit a párlatokra használtak. Egészen a 21. századig minden égetett szeszt pálinkának neveztek, függetlenül attól, miből készült. Régen magyar pálinkafajtának tartották a gabonapárlatokat, a seprőpárlatokat, de még a burgonyapárlatokat is. A 20. századra a különböző égetett szeszek saját elnevezést kaptak hazánkban is, és csak a törkölypálinka, a „seprőpálinka” és a gyümölcspálinka, illetve a gyümölcspálinka-utánzat viselhette a pálinka nevet.

Pálinka bővebben

Array ( [user_page_view_counter] => 1 [admin_page] => 0 [item_order] => name_asc [instock] => [user] => Array ( [current_filters] => Array ( [0] => Array ( [id] => 3 [label] => Pálinka [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 0 [alias] => palinka [order_by] => 3 [group_by] => 0 [meta_title] => Pálinka vásárlás, minőségi pálinka rendelés [meta_description] => Pálinka különlegességek (pl.: bodza, mák ) és minőségi pálinka márkák egy helyen. Árak, akciók és ingyenes házhozszállítás. Pálinkák névnapra, születésnapra. [description_short] =>

Minőségi pálinka aminek Magyarországon kultusza van, hiszen ez egy hagyományosan magyar rövidital. Egy eredet védett gyümölcspárlatról van szó, tehát, ha pálinkát kortyolunk, akkor az csak Magyarországon, illetve még négy osztrák tartomány készülhet, máshol nem. A pálinka fogalma a 2000-es években szilárdult meg a Pálinka törvénynek és az eredetvédelemnek köszönhetően. A 17. században még égetett szeszt jelentett, ám a mai pálinkák már gyümölcsből, törkölyből, borseprőből vagy borból készülnek.

Mi, magyarok büszkék is vagyunk a Magyar pálinka kifejezésre, viszont azt kevesen tudják, honnan is indult a pálinka története, és hogyan is lett nemzetközileg ismert és elismert rövidital. A készítését már jóval többen ismerik, ahogyan a legnevesebb márkákat is. Lássuk is, honnan származik a pálinkakészítés tudománya, és mennyit változott a pálinka az elmúlt évszázadok során. És persze arra is keressük a választ, hogy melyek a legjobb pálinka márkák és legkedveltebb ízek hazánkban, ha pálinkáról van szó.

Pálinka történelem

Sokan úgy gondolják, hogy a pálinka a magyar szeszfőzés kialakulásával egy időben jelent meg, de ez nem egészen van így. A pálinka kifejezés a 17. században jelent meg, de az első bordesztillátumokról már a 12-13. századból is vannak feljegyzések, melyet gyógyszerként használtak. Az élvezeti szeszfogyasztás elterjedése hazánkban a 15. századra tehető. A pálinka a 17. században még nem egészen azt jelentette, amit manapság, ugyanis a gabonapárlatokra is használták ezt a kifejezést, nemcsak a gyümölcspárlatokra.

Az évszázadok során felváltotta az „égettbor” kifejezést, amit a párlatokra használtak. Egészen a 21. századig minden égetett szeszt pálinkának neveztek, függetlenül attól, miből készült. Régen magyar pálinkafajtának tartották a gabonapárlatokat, a seprőpárlatokat, de még a burgonyapárlatokat is. A 20. századra a különböző égetett szeszek saját elnevezést kaptak hazánkban is, és csak a törkölypálinka, a „seprőpálinka” és a gyümölcspálinka, illetve a gyümölcspálinka-utánzat viselhette a pálinka nevet.

[description] =>

Miről is szól a „Pálinkatörvény”?

Hogy mi nevezhető pálinkának, azt ma már a 2008. évi LXXIII. törvény, az úgynevezett Pálinkatörvény szabályozza. Az osztrák pálinkán kívül csak azt az italt lehet pálinkának nevezni, ami kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből készült, és hazánkban került előállításra a főzéstől a palackozásig. A törvény azt is kimondja, hogy a gyümölcs, amiből a pálinka készül, nem lehet sűrített, szárított vagy aszalt gyümölcs. A pálinka csak erjesztett gyümölcs, illetve erjesztett szőlőtörköly párlatát lehet.

Emellett a törvény a készítésről is tartalmaz rendelkezéseket, és azt is kimondja, hogy a pálinkát sem színezni, sem ízesíteni, sem édesíteni nem lehet, leszámítva a hordós és az ágyas érlelést. Érdekes tény, hogy az asztalt gyümölcsök nem használhatóak a főzéskor, de érlelésnél igen. A pálinka mára mér egy eredetvédett ital, amely kizárólag hazánkban, illetve Ausztria bizonyos területein készülhet. Nem összekeverendő a román pălincăval, ez ugyanis teljesen független a magyar pálinkától, és szintén eredetvédett párlat.

Így készül a pálinka!

A magyar Pálinkatörvény értelmében a pálinka csak meghatározott módon készülhet. A pálinkakészítésnek négy szakasza van. Az első szakasz mindig a gyümölcsök alapos kiválasztása, amiből majd a pálinka készülni fog. Ez elsőre nem tűnhet fontos lépésnek, de nagyon is az, ugyanis csak a megfelelő aromatartalmú gyümölcsökből készülhet jó minőségű pálinka. Az első szakaszba tartozik a gyümölcsök előkészítése is, ami csonthéjasok esetén a magok eltávolítását is jelenti, illetve a gyümölcsök pépesítése is ekkor történik. A következő lépés a cefrézés, vagyis az erjesztés, melyet szigorúan cukor nélkül lehet csak megtenni. A cefréhez csak meghatározott anyagokat szabad adni, például az adalékanyagot, fajtaélesztőt és savat, például citromsavat.

A cefrének levegőtől elzártan szabad csak erjednie, mely folyamat során a gyümölcs cukortartalmából alkohol lesz. Ehhez meghatározott hőmérséklet is kell, mely 16-18 fok. Az erjedés ideális körülmények között 10-15 nap alatt végbemegy. Ezután következik a lepárlás folyamata, mely során a cefrézés során létrejött elegyet desztillálják. A lepárlás kétféle eljárással is készülhet, kisüsti és „tornyos” lepárlással. Amint a lepárlás végbement, jöhet az utolsó szakasz, a nemesítés, mely a pálinka pihentetését, érlelését jelenti. E folyamat során éri el a pálinka a végletes  ízét.

Milyen pálinkafajták léteznek?

A pálinkának hivatalosan négy fajtája van:

Kisüsti pálinkának azt a pálinkát lehet nevezni, amely ezer literesnél kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárlókészülékben kerül előállításra.

Az érlelt pálinkának akkor lehet nevezni egy pálinkát, ha megfelelő ideig kerül érlelésre. Ez legalább három hónapnyi érlelést jelent ezer liternél kisebb mennyiségben, ennél nagyobb mennyiség esetén pedig hat hónap a minimum érlelési idő. Az érlelésnek fahordóban kell történnie.

Az ópálinka esetében egy, illetve két éves érlelésről van szó, attól függően, hogy ezer liternél kisebb vagy nagyobb mennyiségről van-e szó.

Az ágyas pálinkákat három hónapig kell érlelni gyümölccsel együtt, akkor nevezhetőek ágyas pálinknak. Az úgynevezett „mézes pálinka”, illetve más, mézzel kevert szeszes italok nem számítanak pálinkafajtának. Ezeket nem is szabad pálinkának vagy akár pálinkalikőrnek hívni az európai normák értelmében. Emellett a románok „pálinkája” sem tekinthető pálinkának, ez az ital külön eredetvédelem alatt áll.

Melyek a népszerű pálinka ízek?

A pálinka rengetegféle gyümölcsből készülhet, ennek értelmében rengetegféle ízben kapható. Vannak olyan pálinkafajták, melyek külön eredetvédelem alá kerülnek, mert az adott területen évszázadok óta készítenek pálinkát. Ilyen pálinkák a Szatmári szilvapálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Békési szilvapálinka, a Szabolcsi almapálinka, a Gönci barackpálinka, az Újfehértói meggypálinka, a Göcseji körtepálinka, a Pannonhalmi törkölypálinka. Ezek a pálinkák külön szabályozás alatt vannak, és meghatározott tájegységen és módon készülhetnek.

Ezeken túl is természetesen számos ízben érhető el Magyar pálinka. Jelenleg a legnépszerűbb pálinka ízek hazánkban:

Ezek az ízek számítanak ma a legkeresettebbnek, de ezen kívül létezik számos különleges pálinka is mint például faeper pálinka vagy narancs pálinka.

A legjobb hazai pálinkamárkákról

Magyarországon számos pálinkaház működik, és természetesen nagy pálinkamárkákból sincs hiány.

A legjobb pálinka márkák hazai keresések alapján:

Manapság már számos pálinka áruház és bolt kínálatában megtalálhatjuk a fenti márkákat, többek között az Italkereső.hu kínálata is vetekszik a legnagyobb pálinka webáruház kínálatával is.

A különböző minőségi pálinka márkák számos ízben érhetőek el, de találhatunk pálinkakülönlegességeket és pálinka válogatásokat is a kínálatukban. Elsőre furcsának tűnhet pálinkát rendelni egy webshop kínálatából, de sokan döntenek már így, hiszen pálinka akciókból nincs hiány, emellett számos pálinkakülönlegesség csak itt található meg. A pálinka árak eltérőek lehetnek a márkák és az ízek függvényében.

A pálinkafogyasztásról

A régi időkben elterjedt szokás volt a napot egy pohár pálinkával kezdeni. Főleg a falusi vidékeken volt szokás reggelire egy almát enni, majd inni rá egy kupica pálinkát. Manapság elterjedt szokás hűtve fogyasztani a pálinkát, pedig így elveszti a gyümölcsös ízét. A legideálisabb a 18–20 °C. Bár ihatjuk a pálinkát bármilyen röviditalos pohárból, a pálinka pohár tulipán formájú, alul öblös, felül összeszűkülő pohár. A tulipán pohár szerepe a pálinka ivásban, hogy a gyümölcs illatát az orrba tereli.

Emellett az is érdekes tény, hogy bár legtöbben egy húzásra isszák, nem ez a legjobb módja a fogyasztásának, ugyanis így nem érvényesül igazán a minőségi pálinka íze és aromája. Egy nemrég készített felmérés szerint a pálinka nemcsak az idősebbek, hanem fiatalabbak körében is meglehetősen népszerű ital, leginkább a 18–39 éves korosztály körében. Emellett arra is kitért a felmérés, hogy legtöbben a minőségi, neves márkák pálinkáit fogyasztják. És egy jó tanács a szerzőtől, pálinka ajándék minden alkalomra egy féri esetén jó ötlet, nehéz vele mellé fogni. Fogyasszuk felelősséggel és mértéktartóan a pálinkát is.

[headline_title] => Kategória [is_visible] => 1 [is_og] => 1 [last_update] => 2021-11-04 21:53:45 [og_title] => 👉 Pálinka vásárlás, minőségi pálinka rendelés👈 - Italkereső.hu [og_description] => Pálinka különlegességek (pl.: bodza pálinka, mák pálinka) és minőségi pálinka márkák egy helyen. Pálinka árak, akciók és ingyenes házhozszállítás. Pálinkák névnapra, születésnapra. [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [1] => Array ( [id] => 50 [label] => Barack [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => barack [order_by] => 1 [group_by] => 2 [meta_title] => Barack [meta_description] => Barack [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [2] => Array ( [id] => 88 [label] => Bodza [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => bodza [order_by] => 12 [group_by] => 2 [meta_title] => Bodza pálinka - széles kínálat, akciós árak [meta_description] => Bodza pálinka (virágból vagy termésből) több mint 200 italbolt kínálat érhető el. Nálunk megtalálod a legjobb bodza pálinka árakat, ingyenes szállítással. Nézz be hozzánk! [description_short] =>

A bodzát Magyarországon szinte mindenki ismeri, a népi gyógyászat pedig régóta használja. Manapság azonban már nemcsak gyógykészítmény, szörp vagy lekvár készülhet belőle, hanem pálinka is. A bodza pálinka mára az egyik legkedveltebb pálinkaíz lett, kicsit drágább a megszokott ágyás és nem ágyas pálinkáknál, ugyanis a bogyója apróbb szemű, nem annyira lédús, így sokkal több kell belőle, mint más bogyós gyümölcsökből.

Bodza pálinka: a bodza virágából és terméséből is készül pálinka

De nemcsak a bodza bogyóját lehet pálinkakészítésre felhasználni, hanem a várágát is. Az italkereso.hu csapata utána járt ennek a különleges italnak, a legnépszerűbb márkáknak, és hogy hogyan készülhet egyáltalán bodzából pálinka.

[description] =>

Így készül bodza bogyóból pálinka!

A legismertebb hazai pálinkafőzdék kínálatában egyaránt találunk bodza bogyóból és bodzavirágból készült pálinkákat. Aki gyerekként szerette a bodzaszörpöt vagy a bodzateát, esetleg kóstolt bodzalekvárt, számára ismerős lesz a bodzapálinka friss és egyedi zamata. A bodza bogyóból készült pálinkákat szinte ugyanúgy készítik, mint a legtöbb bogyós gyümölcsből készült pálinkát. A bodza tavasszal virágzik, és augusztusra érik be fekete bogyója. A bogyókat leszedik, a zöld szárrészeket eltávolítják, majd a hagyományos módon aprítják, oltják és cefrézik.

Az erjedést követően főzési eljárás következik, majd az érlelés. A bodza pálinkára jellemző, hogy minél tovább érlelik, pihentetik, annál bársonyosabb lesz az íze. Egy nagyon egyedi, különleges zamatú italról van szó, mely nagyon megosztó tud lenni. Általában elmondható, hogy a bodza pálinka ízért valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon nem, köztes vélemény nincs. De milyen ízről is beszélünk? A bodzapálinkának már az illatában érezni a gyümölcs jellegzetes aromáját, ízében pedig a gyümölcs zamata keveredik a kellemes csokoládés ízvilággal.

Tavasszal a bodza virágát sem szabad otthagyni, avagy a bodzavirág pálinkákról

A bodzapálinka készítés másik formája a bodzavirág pálinka, amikor a bodza virágát áztatják, cukrozzák, majd beoltják. A bodza tavasszal virágzik, május közepétől, június végéig lehet szedi apró fehér virágait. Jellemzően ebből készül szörp és tea is, de a pálinkakészítéshez is gyakran használják a legismertebb pálinkaházak. A bodzavirágot áztatás előtt leforrázzák, majd a beáztatott virágokhoz cukrot adnak. A cukor feloldódása után élesztővel oltják be, majd a hagyományos módon lepárolják. Sokan próbálkoznak a készítésével otthon is, de egy teljesen más eljárás formájában.

Akik otthon készítenek bodzavirág pálinkát, leginkább egy meglévő pálinkába áztatják be a virágokat, kevernek hozzá vizet, esetleg cukrot és citromsavat, és már fogyasztják is. Ez a megoldás az otthoni kísérletezésre jó lehet, még gasztro ajándéknak is, viszont ha igazi bodzapálinkát szeretnénk kóstolni, akkor a fenti két módszer egyikével készült pálinkát érdemes vennünk, mert a házi recept nem mondható igazán bodzapálinkának. A bodzavirágból készült pálinka íze inkább a bodzsaszörp ízéhez hasonlít, zamata kicsit frissebb, virágosabb, mint a bogyóból készült pálinkáké. Mielőtt bodzapálinkát veszünk, érdemes utána járni, hogy bodza pálinkáról vagy bodzavirág pálinkáról van-e szó. Mindkettő meglehetősen különleges, érdemes őket kipróbálni.

Milyen bodza pálinka fajtákkal és márkákkal találkozhatunk?

A boltok polcain és a pálinkafőzdék kínálatában többféle bodza pálinkával találkozhatunk. Természetesen attól függ, hogy melyiket válasszuk, hogy alapvetően milyen pálinkát szeretnénk.

Ha bodza pálinka, akkor italkereso.hu

A bodzapálinka manapság nagyon kedvelt és keresett pálinkafajta, és a fentiekből is jól látszik, hogy számos fajtát és márkát találhatunk a piacon. A vendéglátóhelyeken ritkábban kínálnak bodzapálinkát, így ha meg szeretnénk kóstolni akár a bodza bogyóból, akár a bodzavirágból készült nedűket, érdemes inkább a webáruházi kínálatban keresgélni. Az italkereso.hu széles választékban kínál pálinkákat, többek között bodzapálinkából is, hiszen több mint 100 italbolt és pincészet kínálatát egyesíti magában. A kiválasztott bodzapálinkákat készletről azonnal megrendelhetjük, ráadásul a legjobb árakon, hiszen az italboltok kínálatát össze is tudjuk hasonlítani.

[headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 1 [last_update] => 2022-11-04 16:52:24 [og_title] => Bodza pálinka - széles kínálat, akciós árak [og_description] => Bodza pálinka (virágból vagy termésből) több mint 200 italbolt kínálat érhető el. Nálunk megtalálod a legjobb bodza pálinka árakat, ingyenes szállítással. Nézz be hozzánk! [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [3] => Array ( [id] => 400 [label] => Áfonya [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => afonya [order_by] => 16 [group_by] => 2 [meta_title] => Áfonya [meta_description] => Áfonya [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [4] => Array ( [id] => 1122 [label] => Birsalma [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => birs [order_by] => 30 [group_by] => 2 [meta_title] => Birsalma pálinka - vásárlás online, akciós árak [meta_description] => Birsalma pálinka igen népszerű, jellegzetes íze és illata miatt. Több tucat birs pálinka főző közül válogathatsz. Nézz be és vedd meg a megjobb áron, ingyenes szállítással. [description_short] =>

A birs vagy más néven birsalma egy érdekes gyümölcs, ami bár a körtére hasonlít, mégis inkább alma, amelyet elsősorban lekvárok, szörpök és gyümölcslevek készítésére használnak. Pedig pálinkának is tökéletes alapanyag, amire a pálinkafőző mesterek is rájöttek, és az elmúlt években egyre inkább elterjedt a birspálinka készítése.

Birsalma pálinka, miért olyan népszerű manapság?

A legnevesebb pálinkaházak kínálatában megtalálható a birs vagy birsalma pálinka, de a kisebb főzdék esetében is találhatunk ilye italt. De mit is kell tudnunk a birspálinkáról, magáról az alapanyagról és a készítésének módjáról?

A következőkben arra keressük a választ, hogy miért is olyan népszerű a birsalmapálinka, és mely hazai pálinkaházak kínálják ezt a különleges pálinkatípust. De kezdjük is az elején, a birsalmával.

[description] =>

Amiből a birs pálinka készül

Aki már kóstolt igazán minőségi birspálinkát, pontosan tudja, hogy mennyire ízletes, zamatos és egyedi ízvilága van, amit persze nem másnak köszönhet, mint a birsnek vagy birsalmának. Érdekesség, hogy néha birskörtének is szokták hívni a birset. A birsnek Magyarországon 7-10 fajtáját termesztik, különbséget pedig főleg a gyümölcs alakjában találunk, ha körtére hasonlít inkább, akkor birskörtének, ha pedig almára, akkor birsalmának hívják, de lényegében mindegyik birs. De vissza a birspálinkához.

A birs alapvetően egy olyan gyümölcs, aminek kevés a cukortartalma emiatt gyakran a fán hagyják, és teljesen éretten, szinte már kicsit túléretten szedik le, hogy alkalmas legyen a pálinkakészítéshez. A birsből jellemzően október környékén szoktak cefrét készíteni, de időjárástól függően a szeptember is alkalmas lehet a birs szedésére. A pálinkakészítéshez többféle fajta is alkalmas, de a szakemberek szerint a Leskováci birs, a Vranja birs, és a Cydora Robusta fajták kifejezetten alkalmasak.

Mikortól hívhatunk egy pálinkát birspálinkának?

Nos, erről a magyar pálinkatörvény rendelkezik, nem konkrétan a birsre, hanem minden pálinkára vonatkoztatva, de a birspálinkát is ezen irányelvek szerint kell készíteni. Hat feltétel van annak, hogy birspálinkának hívjunk egy pálinkát:

A házilag készített birspálinkáknál nagyobb szabadságot gyakorolnak a készítők, gyakran bort, mustot, almalevet vagy forrásvizet adnak a cefréhez, de a nagy pálinkaházak csak és kizárólag friss gyümölcsöt használnak, természetesen ez a pálinkák ízén is érződik.

Birsalma pálinkát mely hazai pálinkaházak kínálatában találunk?

Ha igazán minőségi birspálinkát szeretnénk kóstolni, akkor érdemes a nagy pálinkagyártók kínálatában keresgélni, mint például a Panyolai, a Gönci, az Agárdi, az Árpád, a Békési, a Gusto, vagy a Lunczer. De milyen terméket is találunk?

Panyolai - Aranybirs Pálinka: ennek a pálinkának már az illatában is a birs jellegzetes aromái dominálnak, íze pedig pontosan olyan, erőteljesen birses, gyümölcsös, mint amit az illata ígér. Ízvilág élénken gyümölcsös és friss, minden korttyal jobban hangsúlyozódik a birs egyedi zamata.

Gönci - Birs Pálinka: a Gönci pálinkaház titka, hogy csak olyan gyümölcsöt használ fel a birspálinkához, amely a szomszédos kertekből, dűlőkből származik, így pontosan tudják, mi kerül az üstbe, vagyis a cefrébe. Ízében és illatában is különleges ez a pálinka, amire a Gönci pálinkamester is méltán büszke lehet.

Agárdi - Prémium Birs Pálinka: ebben az italban a birsalma klasszikus, különleges, fanyarkás ízei dominálnak. Illatában a birsalmasajt zamata és a citrusos aromák összhangban vannak, kellemes gyümölcsös ízeket ígérve. És nem is kell csalódnunk, hiszen az Agárdi Prémium Birs Pálinka minden kortya igazi élmény, a gyümölcsök zamata és frissessége még a lecsengésében is érződik.

Árpád: ez a pálinkamárka az egyik leghíresebb Magyarországon, nem csoda hát, ha az ő kínálatukban is találunk birspálinkát. Az Árpád Birsalma Pálinka, az Árpád Prémium Birsalma Pálinka, és az Árpád Csabai Házi Birs Pálinka is ebből a különleges gyümölcsből készül.

Békési birspálinkák: a Békési pálinkaház is a legismertebb pálinkaházak közé tartozik, kínálatában a Békési - Disznótoros Birs Pálinka és a Békési - Manufaktúra Birs Pálinka képviseli a birspálinkákat.

Gusto birspálinkákról: a Gusto annyira kedveli a birset, hogy több pálinkájuk alapanyagaként is szolgál. A Gusto - Birs Pálinka, a Gusto - Birskörte Pálinka, a Gusto - Mézes Ágyas Birslikőr és a Gusto - Eperfahordóban Érlelt Birs Pálinka is ebből a különleges gyümölcsből készül.

Lunczer birspálinkák: Lunczer - Birs Esszencia Pálinka, Lunczer - Optimus Birs Pálinka, Lunczer - Optimus Birs Pálinka, Lunczer - Szőlő-Birs Pálinka

Birsalma pálinka hol kapható?

A birspálinka manapság nagyon népszerű, nem is csoda, hogy a fent felsorolt pálinkaházak kínálatában is megtalálható. Egyes vendéglátóhelyeken is találkozhatunk vele, ahol a nagyobb pálinkaházak, termékeit kínálják. Ha lehetőségünk van pálinkakóstolásra menni, mindenképp érdemes rákérdezni, hogy szerepel-e a kínálatban birsalmapálinka, és ha igen, akkor éljünk is a lehetőséggel.

Amennyiben nincs erre lehetőségünk, akkor sem kell lemondanunk a birspálinka nyújtotta élvezetekről, hiszen meg is rendelhetjük online. Az italkereso.hu oldalon például a fent felsorolt márkákon túl a Békési Ágyas Birspálinkát, a Bestillo - Birsalma Pálinkát, a Brill - Birskörte Pálinkát, a Bulyáki – Birspálinkát, a Delicia - Duľa Angersi Birsalma Pálinkát, az Egyszer volt – Hősök Birspálinkát, a Forrás - Birspálinkát vagy a Hegyközi – Birspálinkát is megrendelhetjük.

 

 

[headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 1 [last_update] => 2023-02-23 12:17:01 [og_title] => Birsalma pálinka - vásárlás online, akciós árak [og_description] => Birsalma pálinka igen népszerű, jellegzetes íze és illata miatt. Több tucat birs pálinka főző közül válogathatsz. Nézz be és vedd meg a megjobb áron, ingyenes szállítással. [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [5] => Array ( [id] => 1132 [label] => Őszibarack [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => oszibarack [order_by] => 31 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [6] => Array ( [id] => 1541 [label] => Faeper [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => faeper [order_by] => 51 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [7] => Array ( [id] => 2149 [label] => Homoktövis [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => homoktovis [order_by] => 60 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [8] => Array ( [id] => 2160 [label] => Sárgadinnye [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => sargadinnye [order_by] => 62 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [9] => Array ( [id] => 3021 [label] => Eredeti [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => eredeti [order_by] => 65 [group_by] => 2 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Gyümölcs [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [10] => Array ( [id] => 1530 [label] => 47 % [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => 47- [order_by] => 19 [group_by] => 3 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Alkoholtartalom [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 1 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [11] => Array ( [id] => 63 [label] => 0,35 L [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => 0.35-liter [order_by] => 3 [group_by] => 4 [meta_title] => 0,35 L [meta_description] => 0,35 L [description_short] => [description] => [headline_title] => Űrtartalom [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 1 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [12] => Array ( [id] => 689 [label] => 0,2 L [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => 0.2-l [order_by] => 11 [group_by] => 4 [meta_title] => [meta_description] => [description_short] => [description] => [headline_title] => Űrtartalom [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 1 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) [13] => Array ( [id] => 55 [label] => Ágyas pálinka [value] => [is_deleted] => 0 [parent_id] => 3 [alias] => agyas-palinka [order_by] => 1 [group_by] => 5 [meta_title] => Ágyas pálinka [meta_description] => Ágyas pálinka [description_short] => [description] => [headline_title] => Típus [is_visible] => 1 [is_og] => 0 [last_update] => 0000-00-00 00:00:00 [og_title] => [og_description] => [canonical] => 0 [is_ads_filter] => [is_ads_list] => [is_ads_fb] => [is_ads_main] => [is_ads_newsletter] => [is_ads_brand] => ) ) ) [currentModule] => item_list [show_floating] => 1 )