Peroni Sör

(4 találat)
Szűrők elrejtése

Peroni

Szinte nincs is olyan európai ország, ahol ne gyártanának sört. Olaszország sem kivétel, a számos nemzetközi sörmárkán túl, hazai gyártású söröket is találhatunk a kínálatukban, melyek közül az egyik legismertebb a Peroni. A Birra Peroni S.R.L. cég gyártja, mely nevét Giovanni Peroniról, a cég alapítójáról kapta. Jelenleg a cég külföldi tulajdonban van, először 2003-ban vásárolta fel egy külföldi cég, 2016-ban a japán Asahi cég tulajdonába került, és jelenleg is az ő érdekeltségükbe tartozik. A cégnek három gyára van, Rómában, Padovában, és Bariban.

Peroni sör: Lager Olaszországból

Attól függetlenül, hogy a cég jelenleg japán tulajdonban van, a Peroni sör jellegzetes olasz sör, mely ugyanúgy készül, ahogyan 1963-ban Carlo Peron, Giovanni Peroni unokaöccse megalkotta. A Peroni nemcsak Olaszországba, de szerte a világon kedvelt márka. Azok is ismerhetik a nevét, akik követik a Forma-1 futamokat, ugyanis a Peroni az Aston Martin egyik fő támogatója. De mit is érdemes tudni a Peroni sörről, és a márka eredeti megalkotójáról, Giovanni Peroniról?

Tovább olvasom >>
Összesen 4 db Sör érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Amit a Peroni gyártójáról, a Birra Peroni cégről tudni érdemes

Ahogy az már a bevezetőben is említésre került, a Peroni márka Giovanni Peroni nevéhez fűződik, aki egy cukrászcsaládból származott, és 1846-ban Vigevanóban nyitott sörfőzdét, ezzel egy időben pedig egy kocsmát is, ahol az elkészített söröket árusítani kezdte. Mivel a piac Vigevanóban meglehetősen szűkös volt, ezért Peroni 1864-ben az egész vállalkozásár áthelyezte Rómába, ugyanis a sörfogyasztás Olaszország középső és déli területein sokkal elterjedtebb volt, mint az északi országrészben. Kezdetben a Piazza di Spagna közelében, működtette a sörfőzdéjét, 1890-ben viszont átköltöztette a Kolosszeum környékére, ahol kocsmát is nyitott.

Az elismertsége a Rómába történt költözést követően fokozatosan nőtt, 1886-ban már a nemzeti kiállításra is meghívót kapott. 1905-ben hatalmas fejlesztés történt a cég életébe, ugyanis a Peroni testvérek új alsó erjesztésű eljárást vezettek be, melyet Németországból hoztak Olaszországba, és hogy hatékonyabban működhessenek gyárukat Róma akkori legnagyobb jéggyárával is egyesítették. Így jött létre Le Società Riunite Fabbrica di Ghiaccio e Ditta F. Peroni nevű vállalat, ahol több mint 300 munkás dolgozott. A két világháború között nehezebben ment a söreladás, az eladások fellendítése érdekében hirdetéseket adtak fel, illetve újításokat próbáltak bevezetni. Számos kisebb sörfőzdét is felvásároltak.

A második világháború alatt, és után Franco Peroni szervezte újra a logisztikát, a termelést és a struktúrát amerikai minta alapján, hogy hatékonyabbá tegye a céget. Ő nyitott új üzemeket Nápolyban, Bariban, Rómában és Padovában. 1963-ban létrehozták a Peroni Nastro Azzurro márkát, mely nemzetközileg is elismerté vált. A cég egészen 2003-ig maradt a Peroni család tulajdonában, amikor Isabella Peroni eladta a céget.

Peroni sör, így készül!

A Peroni sör, ahogyan sok más világos sör is, kukorica, árpa, maláta és víz felhasználásával készül. A Peroni megalkotója, Carlo Peroni az eredeti receptet 1963-ban alkotta meg, a Nastro Azzurro pedig azóta is ugyanúgy készül. A cég persze figyel rá, hogy a lehető legjobb alapanyagokat használják fel a sörgyártáshoz. A kizárólag Nostrano Dell’ Isoila kukoricát használnak, mely Lombardiából származik, ahol az Alpokból származó olvadt hóval öntözik, mely egyedi ízt ad a kukoricaszemeknek. A tavaszi árpa biztosítja a sör számára az elegáns, könnyed ízvilágot, míg a komlótól lesz keserű és igazán aromás.

A Perioni sörhöz kétféle komlót használnak fel, hogy a megfelelő keserűséget és aromásságot elérjék, természetesen mindkét típus prémium minőségű. És persze elengedhetetlen a víz, mely szintén a legmagasabb minőséget képviseli. A sörfőző mesterek a vizet is mindennap megkóstolják, hogy meggyőződjenek, hogy tiszta, friss, és tökéletes minőségű.

A Peroni kínálatában milyen söröket találunk?

A Birra Peroni számos sörmárkát gyárt, a fő márkájuk természetesen a Peroni és a Nastro Azzurro. A Peroni a gyár eredeti márkája, és az egyik legkelendőbb sör Olaszországban. Az alkoholtartalma 4,7%, jellemzően árpamalátából, kukoricából, komlópelletből és komlókivonatból készül. Az 1950-es és 60-as években az Olasz-félsziget legismertebb márkája volt, 2019-ben pedig a világ öt legnépszerűbb olasz söre közé tartozott. Hazánkban nem kerül forgalmazásra, nálunk a Peroni Nastro Azzurro található meg a boltok és a vendéglátóhelyek kínálatában.

A Peroni Nastro Azzurro Olaszország egyik kedvenc világos söre, amelyben a kesernyés citrusos fűszerek ízek tökéletes egyensúlyban vannak. Lecsengése tiszta és gyors, kellemesen zamatos. A összetéveszthetetlen olasz stílus és a kifinomult ízvilág kombinációja a Nastra Azzurro, melyet minden sörkedvelőnek érdemes megkóstolni. 1963-ban került megalkotásra, és azóta is ugyanazzal a repcetúrával készül. Nevét egyébként kék szalagot jelent, melyet a SS Rex olasz óceánjáró által 1933-ban elnyert Kék szalag díj tiszteletére kapta. Az alkoholtartalma 5,1 %.

Alkoholmentes Peroni sör változatban is létezik, az alkoholmentes peroni Peroni Nastro Azzurro 0.0% néven kerül forgalomba.

Peroni élményt, ha testközelből tapasztalnád meg

Ha Rómában járunk, egyrészt tegyünk úgy, mint a rómaiak, ahogy ugye a híres mondás tartja, másrészt, ha nagy sörkedvelők vagyunk, látogassuk meg Birra Peroni sörfőzdét, és a hozzá tartozó múzeumit, ahol a cég történetét is bemutatják, és persze a gyárlátogatás alatt a híres Peroni sört is megkóstolhatjuk alkoholos vagy mentes formában.

Természetesen nem kell egészen Olaszországig mennünk, ha meg szeretnénk kóstolni a Peroni Naszto Azzurro söröket. A Peroni sör Magyarországon sem ismeretlen, nálunk a Dreher Zrt. forgalmazza őket, sok más hazai és külföldi márkával együtt. Vendéglátóhelyeken is megtalálható a sörkínálatban, de számos online italwebáruház is kínálja Olaszország egyik legismertebb márkáját. Elsősorban üveges kiszerelésben érhető el, 033 L-es palackokban. Amennyiben szeretnénk megkóstolni ezt az olasz sörkülönlegességet, online, készletről is megrendelhetjük az italkereso.hu kínálatából.A sör az egyik legrégebbi és a legszélesebb körben elfogyasztott alkoholos ital a világon, a víz és a tea után pedig a harmadik legnépszerűbb ital. A sör gabonamagvakból készül - leggyakrabban malátás árpából, bár búzát, kukoricát és rizst is használnak. A főzési folyamat során a sörlében lévő keményítőcukrok fermentálása etanolt és karbonátot eredményez a keletkező sörben. A legtöbb modern sört komlóval főzik, amely keserűséget és más ízeket ad hozzá, és természetes tartósítószerként és stabilizálószerként működik. Az emberiség legkorábbi ismert írásai a sör előállítására és forgalmazására utalnak: a Hammurabi-törvénykönyv tartalmazta a sört és a sörházakat szabályozó törvényeket, valamint a "Mezopotámiai söristennőhöz intézett ima" és módszer, amellyel emlékezhetünk a sör receptjére.

Sör – a folyékony arany

Az aranyló folyadék sok családban a kedvenc italok között szerepel, télen és nyáron is gyakori vendégnek számít. A legtöbb sörfogyasztó megtalálta a kedvencét, azonban érdemes több márkát kipróbálni, mivel a nagy nevek szintén tartogatnak meglepetéseket és minden gyártó évről évre új ízekkel örvendezteti meg a sörkedvelőket. Akik az olcsó söröket keresik, nekik van egy jó hírünk: az oldalunkon számtalan sör akció található így a legolcsóbb sör megtalálása már meg is oldódott.

Sör bővebben