Dreher Sör

(14 találat)
Szűrők elrejtése

Dreher

A négy magyarországi sörgyár közül a Dreher Sörgyár a legnagyobb. Bár számos más sörmárkát is gyárt, mégis a saját Dreher márkájú sörök a legismertebbek a gyár termékei közül. Bár Dreher sörgyár alapításának éve 1862-re tehető, a Dreher család már jóval korábban is foglalkozott sörgyártással. Nem csoda hát, hogy a több mint 150 éves tapasztalattal rendelkező Dreher hazai, de nemzetközi sikereket is magáénak tudhat, és napjainkra a legnagyobb magyar sörgyárrá nőtte ki magát.

Dreher Magyarország legrégebbi sörmárkája

Ma már számos Dreher sör van a piacon, a klasszikus Dreher Goldtól az ízesített sörökig. Szinte nincs is bolt, ahol ne találnánk meg a Dreher termékeit, de ez nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos országában is így van. Természetesen nemcsak a sörkedvelők tartják annyira különlegesnek a Dreher söröket, ugyanis a márka számos díjat és elismerést is bezsebelt már a Dreher az évek alatt, 1900-ben például a Párizsi világkiállítás aranyérmét is. Tehát éppen belekortyolnánk egy doboz Dreher sörbe, nem árt, ha tudjuk, honnan származik, és hogy mi vezetett a Dreher sikeréig.

Tovább olvasom >>
Összesen 14 db Sör érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Dreher történelem, avagy honnan indult

Nehéz lenne megmondani, hogy a Dreher története mivel kezdődött pontosan, a kőbányai sörfőzde megnyitásával, vagy Dreher Antallal. Az viszont tény, hogy a sörgyár 1854-es megalakulását követően Dreher Antal megvásárolta a sörgyárat, méghozzá 1862-ben, és ezt a dátumot tekintik a Dreher Sörgyár kezdetének. Dreher Antal halálát követően a fia vette át a gyár irányítását, fejlesztéseket eszközölt, ami érintette a termelési kapacitást, de a sörök minőségét is. A gyár azóta is üzemel Kőbányán, és a legnagyobb hazai sörgyárrá nőtte ki magát.

A Dreher Sörgyár természetesen az évek alatt többször változott, részvénytársaság lett, majd az államosítás is utolérte. A rendszerváltást követően Dél-Afrika egyik vezető sörvállalata, a South African Breweries (SAB) felvásárolta a gyárat, és összevonva a Kanizsai sörgyárral felvették a Dreher Sörgyárak Rt. nevet. A SAB 2002-ben egyesült az amerikai Miller Brewing Company céggel, mely így a világ második legnagyobb sörgyártó vállalatává vált, melynek a Dreher Sörgyár is a része. A Kőbányai sörgyár azóta is üzemel, és a Dreher sörök mellett számos más, magyar márkát is gyárt.

Dreher a sörgyártáson túl

A Dreher az elmúlt évszázadban sokat tett azért, hogy a magyar emberek megismerhessék a sörgyártás hagyományát és a vállalat történetét. A cég fennállásnak 125. évfordulóján, 1979-ben megnyílt a Söripari Emléktár, mely a Dreher tulajdonában van. A múzeum 40. éves jubileumán felújításon esett át, így jelenleg egy modern és innovatív kiállítást tekinthetnek meg a látogatók. Régebben a sörgyárat is lehetett látogatni, de ez a lehetőség felfüggesztésre került.

A Dreher 2014-ben útjára indította a DreherSörfesztet is, melyet a Dreher gyárterületén rendeztek, és különleges söröket lehetett megkóstolni. 2016-ban már kétnapos rendezvény keretében került megrendezésre a DreherFeszt, ám 2018-ban már nem tartották meg, azóta pedig a koronavírus járvány miatt nem is nagyon volt erre lehetőség. Jól látszik tehát, hogy a Dreher nemcsak a sörök gyártásban, de a sörgyártási és sörfogyasztási kultúra megismertetésében is nagy szerepet játszik.

Dreher sör fajtákról

A Dreher számos termékkel képviselteti magát a hazai és a nemzetközi sörpiacon. A Dreher Gold a klasszikus Dreher sör, mely csak három klasszikus söralapanyagot tartalmaz: árpamalátát, vizet és kétféle komlót. A Dreher termékek mindig is megőrizte a klasszikus sörfőzés hagyományát, ugyanakkor számos más termékkel is piacra léptek, melyek közül a következők a legnépszerűbbek:

  • Dreher IPA: egy felső erjesztésű Ale típusú világos sör, mely igazi sörkülönlegességnek számít. Gazdag, kesernyés ízvilágában a komló dominál, ami nem is csoda, ugyanis hatféle komlóból készül 
  • Dreher BAK: kétféle malátából készülő barna sör, melyből az egyik fajta karamella maláta, aminek a sör a különleges ízvilágát is köszönheti. A sörgyár saját receptje alapján készítik, az alkoholtartalma 7,3%. A karakteres keserű és az édes ízek tökéletes harmóniát alkotnak. Mélybarna színével és krémes habjával látványnak sem utolsó.
  • Dreher Hidegkomlós: ahogy a neve is mutatja, ez a sör hideg komlózás eljárásával készül, mely során Citra komló kerül a keverékbe. Ennek köszönhető  a sör jellegzetes íze, melyben az arany komló dominál elsősorban. Az ízvilág enyhén gyantásnak mondható, kissé citrusos.
  • Dreher Áfonya: egy lager sör, melynek ízvilágát áfonya hozzáadásával gazdagították. Jellegzetes gyümölcsös íze frissességet, a komló pedig a már megszokott Dreher ízvilágot biztosítja a sörnek.
  • Dreher Pale Ale: a pela ale egy felsőerjesztésű sörfajta, mely Nagy-Britanniából származik. A Dreher Pale Ale söre közepesen testes, ízvilágát a hozzáadott többféle komlónak köszönheti, melyek között a Kazbek, a Citra és a Chinook komlót is megtaláljuk.
  • Dreher Szilaj Meggy: a Dreher Áfonyához hasonlóan ez a sör is a lager söröket erősíti, melynek ízvilágával tökéletesen harmonizál a hozzáadott meggy. Gyümölcsös aromák mellett a komló kesernyés íze is érvényesül.
  • Dreher 24, a Dreher alkoholmentes termékcsaládja, mely megőrzi a Dreher jellegzetes ízvilágát, viszont nem tartalmaz alkoholt, így bárhol és bármikor megihatunk belőle egy pohárral. A Dreher 24 termékcsalád számos gyümölcsös ízesítést is tartalmaz, citrom, meggy-szeder, gránátalma, és pomelo-grapefruit ízben kóstolhatjuk meg.
  • Dreher vörös sör vagy más néven Dreher Red Ale: egy kellemes aromájú sör, mely a Dreher alkoholmentes termékcsaládját erősíti.

A Dreher hazai népszerűségéről

A Dreher sörök hazánkban meglehetősen népszerűek, amit mi sem bizonyít jobban, hogy szinte nincs is olyan vendéglátóhely, ahol ne kóstolhatnánk meg egy üveggel vagy egy pohárral valamelyik Dreher sörből. Ha otthon szeretnénk élvezni a Dreher söröket, akkor már nemcsak a boltok polcairól szerezhetjük be a Dreher sörünket, hanem már a webáruházak kínálatából is. Ilyen webshop az italkereso.hu is, melynek kínálatában szinte mindegyik Dreher sör megtalálható, a lehető legkedvezőbb árakon.A sör az egyik legrégebbi és a legszélesebb körben elfogyasztott alkoholos ital a világon, a víz és a tea után pedig a harmadik legnépszerűbb ital. A sör gabonamagvakból készül - leggyakrabban malátás árpából, bár búzát, kukoricát és rizst is használnak. A főzési folyamat során a sörlében lévő keményítőcukrok fermentálása etanolt és karbonátot eredményez a keletkező sörben. A legtöbb modern sört komlóval főzik, amely keserűséget és más ízeket ad hozzá, és természetes tartósítószerként és stabilizálószerként működik. Az emberiség legkorábbi ismert írásai a sör előállítására és forgalmazására utalnak: a Hammurabi-törvénykönyv tartalmazta a sört és a sörházakat szabályozó törvényeket, valamint a "Mezopotámiai söristennőhöz intézett ima" és módszer, amellyel emlékezhetünk a sör receptjére.

Sör – a folyékony arany

Az aranyló folyadék sok családban a kedvenc italok között szerepel, télen és nyáron is gyakori vendégnek számít. A legtöbb sörfogyasztó megtalálta a kedvencét, azonban érdemes több márkát kipróbálni, mivel a nagy nevek szintén tartogatnak meglepetéseket és minden gyártó évről évre új ízekkel örvendezteti meg a sörkedvelőket. Akik az olcsó söröket keresik, nekik van egy jó hírünk: az oldalunkon számtalan sör akció található így a legolcsóbb sör megtalálása már meg is oldódott.

Sör bővebben