Rum
(4 találat)Keresés beállítva: Mezan(x) vagy Kraken(x) és Dark rum(x)
Megjelennél ital termékeddel az oldalon?
2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon
Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.
A Krakenről valószínűleg először nem egy ital, hanem egy mitikus óriáspolip jut eszünkbe, de aki jártas a rumok világában, tudja, hogy ez a név egy különleges rumot is takar. A névválasztás természetesen nem véletlen, hiszen a legendák egy rumszállító hajót megtámadásáról szólnak. Akár igaz a legenda, akár nem, a Kraken rum egy méltán híres és ismert rummárka, melyet hazánkban is megkóstolhatunk. Bár az óriás polipról szóló legenda alapján arra következtethetnénk, hogy a Kraken rum több évszázados hagyománnyal rendelkezik, valójában 2010-ben került piacra.
Kraken, a karibi fűszeres rum
Népszerűségét természetesen a készítését végző lepárlómestereknek és a felhasznált minőségi alapanyagoknak köszönheti. Bár a Kraken rum a Karib-térségből származik, az elmúlt években bejárta a világot, és nemzetközi hírnévre tett szert. Mielőbb azonban rátérnénk, hogy milyen italt is rejtenek a tintahalas címkés palackok, érdemes utána járni, hogy hogyan készül ez a páratlan ízvilágú rum, és hogy valójában mi köze van a tintahalnak a rumgyártáshoz. Ismerjük meg a legendát, és a hozzá tartozó rum valódi ízét.
Kraken rum bővebben
A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.
A rum története
A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:
- fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
- arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
- fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
- fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.