Rum
(4 találat)Keresés beállítva: Portorico(x) vagy Santa Teresa(x) és 40 %(x)
Megjelennél ital termékeddel az oldalon?
2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon
Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.
Bár a Portorico rum márkanév alapján azt is gondolhatnánk, hogy egy Karibi italt rejt a karcsú, keskeny üveg, amibe a Portorico rumokat palackozzák, pedig valójában a Zwack gyár saját rummárkájáról van szó. Ez a márka már több mint 80 éve létezik, és meglehetősen nagy népszerűségnek örvend mind a hazai, mind a külföldi piacokon. A Portorico története ugyan nem annyira kalandos, mint más rummárkáké, de a Zwack család nevéhez fűződik, ami garantálja a jó minőséget. A Portorico termékpalettája két rumot tartalmaz, melyeket gyakorta használják koktélalapanyagként.
Portorico rum bemutató
A Portorico rum egy barna rum, melynek alkoholtartalma magas, íze pedig jellegzetesen karakteres. A márka meglehetősen ismert és kedvelt. Mielőtt azonban rátérnénk az ízvilágára, nem árt tudni, hogy ez az ital hol helyezkedik el a Zwack italok sorában, és hogy milyen tények és tévhitek kötődnek hozzá. Természetesen az íze is megér egy kóstolást. Többen tévesen Portoricoi rum ként hívják, ezt szögezzük le nincs i a végén.
Portorico rum bővebben
A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.
A rum története
A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:
- fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
- arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
- fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
- fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.