Rum
(48 találat)Keresés beállítva: Angostura(x) vagy Abuelo(x) vagy Zacapa(x)
Megjelennél ital termékeddel az oldalon?
2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon
Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.
Amikor rumokról beszélünk, különbséget kell tennünk a koktélokba keverhető rumok, és azon értékes nedűk között, melyek a prémium kategóriásak, és vétek lenne őket bármibe is belekeverni, mert az ízük már önmagukban is lenyűgöző. A prémium kategóriába fogjuk megtalálni a Ron Zacapa rumokat is, melyek Guatemalából származnak, és az Industrias Licoreras de Guatemala gyárt őket. A Zacapa világszerte népszerű rummárka, melynek nemcsak a rumjai, de a története is meglehetősen különleges. De honnan is származik a Ron Zacapa Centenario, és miért is került a világ élvonalába? Az italkereso.hu csapata utánajárt, hogy miért is annyira különlegesek a Zacapa rumok.
Zacapa rum történetéről
Mielőtt elmerülnénk a Zacapa rumok ízvilágában, érdemes egy kis figyelmet fordítani a márka történetére is, ugyanis ez is meglehetősen érdekes. A Zacapa Centenarió nevét Zacapa városáról kapta, és maga az ital megalakulása is a városhoz köthető. A város megalakulásának emlékére készítették el ugyanis 1976-ban, mert akkor lett a város kereken 100 éves. Az ital megalkotása Alejandro Burgaleta kémikus-orvos nevéhez fűződik, aki hosszan érlelt rumok elegyítésével hozta létre azt a különleges keveréket, amit ma Ron Zacapa Centenario néven ismerünk.
Zacapa rum bővebben
A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.
A rum története
A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:
- fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
- arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
- fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
- fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.