Rum
(9 találat)Keresés beállítva: Bumbu(x) vagy Prohibido(x) és 40 %(x)
Megjelennél ital termékeddel az oldalon?
2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon
Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.
Ha valaki nagy rumkedvelő, és elmerengett már, hogy milyen lehetett az igazi, eredeti rum, amit még 400 évvel ezelőtt ittak a kalózok, akkor nem kell időgépet építenie, hogy megtudhassa, elég csak egy üveg Bumbu rumot megkóstolnia. Ez a rummárka ugyanis őrzi a hagyományokat, és pontosan úgy készítik a rumokat, ahogyan azt a kezdetek kezdetén megálmodták a készítői. Nemcsak a készítés folyamatában találunk egyezést, hanem az alapanyagok és a fűszerek tekintetében is. Ennek köszönheti a Bumbu a máig töretlen népszerűségét.
Bumbu rum fajták
A márka kínálata nem túl széles, azonban csak prémium rumokat találunk benne. A márka története ugyan nem nyúlik vissza olyan messzire, mint maga a rumkészítés hagyománya, de meglehetősen mély gyökerekkel rendelkezik. Lássuk is, hogy milyen rum is a Bumbu, és hogyan készítik az eredeti recept alapján.
Bumbu rum bővebben
A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.
A rum története
A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:
- fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
- arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
- fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
- fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.