Jim Beam Whisky

(28 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Érlelés éve

Jim Beam

A Jim Beam egy amerikai, pontosabban a Kentucky állambeli Clermontból származó whiskymárka. A Jim Beam az egyik legnagyobb bourbon whiskygyártó a világon. A Beam márkanév James B. Beamre utal, az ő tiszteletére kapta a márka a Jim Beam nevet 1933-ban, ugyanakkor a gyártó cég 1795 óta létezik, a Beam családnak pedig mindig is köze volt hozzá, hét generáció követte egymást az évek alatt. A Beam/Noe család jelenleg is részese az üzletnek, James B. Beam pedig különösen nagy jelentőséggel bírt a cég életében, ugyanis ő a szesztilalmat követően építette újra az üzletet, és virágoztatta fel a céget.

Jim Beam bourbon whiskey különlegessége

A Jim Beam nem sima whiskyt gyárt, hanem bourbon whiskyt. Ez az Amerikai Egyesült Államok egyedi terméke, komoly szabályozás köti, hogy mit lehet bourbon whiskynek nevezni. Általánosságban elmondható, hogy az a whisky nevezhető bourbonnak, amely legalább 51%-ban kukoricából erjesztett, lepárlás után új, belülről elszenesített tölgyfahordóban kerül érlelésre. Ennek a kitételnek a Jim Beam szinte összes fajtája megfelel, kivéve a Jim Beam Rye-t, amely rozsból készül. A Jim Beam az egyik legismertebb bourbon whiskymárka a világon.

Tovább olvasom >>
Összesen 28 db Whisky érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Jim Beam fajtákról

A Jim Beam számos különböző whiskyt és egyéb italt készít, melyek közül a legtöbb hazánkban is forgalomba kerül. Egyrészt Straight bourbon whisky kerülnek ki a Jim Beam márka neve alatt, melynek fő alapanyaga a kukorica. A gabonacefre legalább 51%-a kukorica, az érlelési idő pedig két, Európában pedig legalább három év tölgyfahordós érlelés. A következő Straight bourbon whiskyk tartoznak a Jim Beam kínálatába:

  • Jim Beam „Original”, ez általában fehér címkével kerül forgalomba, legalább négy évig érlelik tölgyfahordóba, és  40%-os az alkoholtartalma. Karakterében a jellegzetes bourbon vonások érvényesülnek, karamellás, vaníliás édeskés ízvilág jellemzi. A kezdeti édesség után enyhe tölgyes és fűszerese hatás érződik, lecsengése pedig kellemesen édes, fűszeres, és nem túl hosszú. Általában long drinkként vagy koktélokba keverve szokták fogyasztani.
  • Jim Beam Black „Extra Aged”, mely általában fekete címkével kerül forgalomba, korjelölés nélkül, az azonban bizonyos, hogy az eredeti változatnál évekkel tovább kerül érlelésre. Korábbi kiadásai 8, később pedig 6 évesek voltak, az alkoholtartalom pedig 43%. Különlegessége, hogy a használt hordók falából nyert whiskyt is a keverékhez adják. Az íze egyszerre testes és bársonyos.
  • Jim Beam Devil's Cut, mely a Jim Beam egyik legmagasabb alkoholtartalmú bourbon whiskyje, 45%-os. A Black változathoz hasonlóan ebben az esetben is a használt hordók falából kinyert whiskyt használják fel, hogy különleges ízvilágot érjenek el.  Gazdag testes ízvilágú, jellegében inkább tölgyes, enyhén édeskés, vaníliás hatás aromákat tapasztalhatunk. Hosszú lecsengése alatt is inkább tölgyes hatásokat figyelhetünk meg.
  • Jim Beam Double Oak, 2016-ba került piacra, ez a whiskyt 4 év érlelést követően egy másokodik érlelésre frissen kiégetett hordóban kerül, ahol elnyeri a füstös ízvilágát. Az alkoholtartalma kicsit magasabb a hagyományos Jim Beam whiskyhez képest,  43%. Ízvilága közepesen testes, barrique-old jegyeket mutat. Érződik a vanília, a gabona, a karamell, a tejkaramell és a gyümölcsös jelleg is. Lecsengése közepesen hosszú, enyhén füstös jellegű.
  • Jim Beam Single Barrel egy limitált kiadású Jim Beam bournon, ugyanis csak a lepárló hordóinak mindössze egy százalékába készül ez a változat, tehát válogatott hordók egyikéből származó bourbon kerül a palackokba, melynek alkoholtartalma 42,5%. Jellegzetes bourbonos jegyeket mutat, de ízében érződik a kukorica édessége és tölgyesebb, szárazabb jelleg is. Ezt a változatot érdemes tisztán, vagy egy kis vízzel hígítva fogyasztani, de koktélok alapanyagának is kiváló.
  • Jim Beam Signature Craft a legidősebb Jim Beam bourbon, 12 év érlelés után kerül a palackba, az alkoholtartalma pedig 43%.

A Straight rye whisky, ahogy a neve is mutatja, nem kukoricából, hanem leginkább rozsból készül. Természetesen nem kizárólag rozsból, de a gabonacefre legalább 51%-a rozs. Emellett az is kikötés, hogy legalább két, Európában három évig kell tölgyfahordóban érlelni, hogy whiskynek lehessen nevezni. A Jim Beam Rye általában kormegjelölés nélküli, 40%-os alkoholtartalmú whisky. Az íze kezdetben inkább lágyabb, vaníliásabb, karamellásabb jegyeket mutat, ezt követi a fűszeresebb, zamatosabb ízvilág. Lecsengése enyhén édes, borsos és meggyes árnyalaút.

Milyen ízben kaphatóak a Jim Beam likőrök?

A Jim Beam nemcsak bourbon whiskyket, hanem whisky likőröket is gyárt, méghozzá több ízben is:

  • Jim Beam Red Stag Black Cherry: meggylikőr
  • Jim Beam Apple: almalikőr
  • Jim Beam Honey: mézlikőr
  • Jim Beam Maple: juharsziruplikőr

Jelenleg a Jim Beam Apple a legnépszerűbb ízesített whisky, érdekesség, hogy a Jim Beam márka volt az első, aki almás whiskyt dobott piacra, természetesen azóta más márkák is kijöttek ezzel az ízvilággal, de az első ilyen ital a Jim Beam nevéhez köthető.

Hol szerezhetjük be az Jim Beam legkeresettebb italait?

A Jim Beam legtöbb terméke Magyarországon is kapható. Egyrészt megtalálhatjuk a hipermarketek polcain is, de a legnagyobb ital webáruházak kínálatát is erősítik, vagyis az italkereso.hu oldalon is megtalálható szinte az összes kivitel és típus. Az árak meglehetősen széles skálán mozognak, attól függően, hogy melyik típusról és kivitelről van szó. A Jim Beam Origin mini és normál kiszerelésekben is kapható, ahogyan díszdobozos kiadás is megtalálható belőle a kínálatban. A legkeresettebb kivitel a 0,7 l-es üveg, melynek ára 5-10 ezer forint között mozog.

Az ízesített Jim Beam whiskyk 0,5 és 0,7 literes kivitele a legelterjedtebb, az árak pedig 5-7 ezer forint között mozognak. Az almás Jim Beam megtalálgató literes kiszerelésben is. Ha a keresőben írnánk be a Jim Beam márkát, akkor a Jim Bean vagy a Jim bin kifejezésre is megtaláljuk a keresett italt, bár a fenti két írás nem pontos. Ha az italkereso.hu oldalon keresnénk a kedvenc Jim Beam whiskynket, akkor próbáljuk pontosan beírni a márkanevet.A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben