Tullamore Dew Whisky

(8 tal谩lat)
Sz疟r艖k elrejt茅se
Gy谩rt贸
虐rtartalom
Alkoholtartalom
脡rlel茅s 茅ve
Kieg茅sz铆t艖

Tullamore Dew

H谩romszoros desztill谩ci贸val k茅sz眉l egy 铆r kisv谩rosban, Tullamore-ban. Kult煤r谩k, 枚tletek, gondolatok tal谩lkoz谩sa 鈥 ez a Tullamore Dew, a vil谩g egyik legn茅pszer疟bb 铆r whiskey-je.

Tullamore Dew: szenved茅llyel 脥rorsz谩gb贸l

Hitvall谩suk, hogy a vil谩got kevered茅sre 枚szt枚n枚zz茅k, hisz amikor kevered眉nk, ak谩r m谩s emberek gondolkod谩s谩val, eszm茅ivel, kult煤r谩j谩val, akkor gazdagabbak lesz眉nk. Ezzel a sokf茅les茅ggel pedig a vil谩g b枚lcsebb 茅s nyitottabb helly茅 v谩lik. 脡s hogy mindez hogy j枚n a whisky-hez? 脷gy, hogy a Tullamore Dew is h谩rom k眉l枚nb枚z艖 whiskey kever茅ke. De ne szaladjunk ennyire el艖re, n茅zz眉k meg, mi lakozik a n茅v 茅s a min艖s茅g m枚g枚tt. Hisz egy whiskey-t csak 煤gy 茅rthet眉nk meg, ha ismerj眉k m煤ltj谩t, jelen茅t, az 铆zben, illatban rejl艖 t枚rt茅nelmet. Ha ismerj眉k az ital m煤ltj谩t, jobban magunk茅v谩 tudjuk tenni.

Tov谩bb olvasom >>
脰sszesen 8 db Whisky 茅rhet艖 el, 1 oldalon.

Megjelenn茅l ital term茅keddel az oldalon?

2 h贸napos d铆jmentes megjelen茅s az italkeres艖 oldalon

Pr贸b谩ld ki ingyenesen 2 h贸napig 茅s n枚veld online elad谩said. Nincs h疟s茅gid艖, nincs k枚telezetts茅g.

Tullamore D.E.W., a m煤lt tisztelete

Eg茅szen 1829-ig kell visszamenn眉nk a t枚rt茅nelemben ahhoz, hogy a Tullamore nyom谩ba eredj眉nk. A helysz铆n pedig 脥rorsz谩g, Offaly megye, 茅s egy tizenn茅gyezres v谩ros, Tullamore. A v谩ros eredeti neve Tulach M贸hr, ami 艖si 铆r nyelven azt jelenti: nagy domb. Innen, a megye negyedik legnagyobb v谩ros谩b贸l indult vil谩gh贸d铆t贸 煤tj谩ra a Tullamore whiskey. Ez az 煤t azonban nem volt mindig egyenes, a h谩bor煤k, gazdas谩gi neh茅zs茅gek mind mind alak铆tottak sors谩n. A kanyarg贸s 煤t azonban p谩r 茅ve oda t茅rt vissza, ahonnan elindult, Tullamore v谩ros谩ba. De hogy mi mindent t枚rt茅nt el艖tte?

1829-ben egy Michael Molloy nev疟 f茅rfi alap铆tott egy szeszf艖zd茅t. Itt kezdett el dolgozni ist谩ll贸fi煤k茅nt tizen枚t 茅vesen Daniel Edmund Williams, aki t铆z 茅vvel k茅s艖bb, 25 茅vesen a f艖zde vezet艖je lett. Michael Molloy hal谩la ut谩n a f艖zde unoka枚ccs茅re, Bernard Daly-re sz谩llt, aki Williamst nevezte ki vezet艖j茅v茅. A fiatal vezet艖 ir谩ny铆t谩sa alatt a Tullamore Dew hatalmas fejl艖d茅st, vir谩gz谩st 茅lt meg. A Dew a vezet艖, Daniel Edmund Williams monogramj谩b贸l alakult ki, helyesen ma is 铆gy 铆rj谩k: D. E. W., a h茅tk枚znapokban azonban a Tullamore Dew n茅v terjedt el.

Az eredeti lep谩rl贸眉zem azt谩n 1954-ben bez谩rt, hossz煤 煤t vezetett id谩ig is, 茅s nem volt egyed眉l谩ll贸 a Tullamore abban, hogy be kellett z谩rni a f艖zd茅t. A szesztilalom, az angol-铆r kereskedelmi h谩bor煤 茅s az 脥r Szabad谩llam 谩ltal bevezetett magas ad贸k miatt sorra z谩rtak be a szeszf艖zd茅k. A k茅szletek elfogytak, a m谩rk谩t pedig az 1960-as 茅vekben eladt谩k a John Powers&Son-nak, majd a hetevnes 茅vekben h谩rom nagy 铆r lep谩rl贸 egyes眉l茅s茅t k枚vet艖en a Cork megyei Midleton lep谩rl贸眉zem茅be helyezt茅k 谩t. A聽 William Grant&Sons 2010-ben v谩s谩rolta meg a m谩rk谩t, akik 煤j lep谩rl贸眉zemet l茅tes铆tettek Tullamore k眉lv谩ros谩ban, 2014-ben, 铆gy a gy谩rt谩s egy r茅sze visszaker眉lt az 鈥炁憇haz谩ba鈥. A hagyom谩nyok el艖tti tisztelet jel茅眉l pedig az eredeti gy谩r egyik v谩m谩rurakt谩r谩ban egy bemutat贸 k枚zpontot is l茅tes铆tettek, ahol hosszabb-r枚videbb vezetett t煤r谩kra lehet jelentkezni. 脥gy meg艖rizt茅k a m煤ltat 茅s befektettek a j枚v艖be is.

Tullamore Dew 谩ra 茅s kereslete

A Tullamore Dew a m谩sodik legnagyobb forgalm煤 铆r whiskey a vil谩gon, 2020-t贸l 茅vi t枚bb mint m谩sf茅l milli贸 l谩da elad谩ssal. N茅pszer疟s茅ge t枚retlen, k枚sz枚nhet艖 ez a min艖s茅gnek, az 铆znek 茅s nem utols贸 sorban annak a szellemis茅gnek, amit a Tullamore k茅pvisel. T枚bbf茅le 铆z, 茅rlel茅s, 茅letkor 茅s kiszerel茅s 茅rhet艖 el a piacon, aki j贸 谩ron szeretne hozz谩jutni kedvenc Tullamore whiskey-j茅hez, az italkereso.hu-n 茅rdemes sz茅tn茅zni. Hisz itt j贸 谩ron kap j贸 min艖s茅get.

脡s hogy milyenek a Tullamore Dew whiskey-k? B谩rsonyos 铆z眉k, citrusos vil谩guk mindenkit elvar谩zsol, megjelennek benne a mal谩t谩s jegyek, enyh茅n f疟szeres, van铆li谩s 铆zek is fellelhet艖k benne. 脡desk茅s illat谩t a tejkaramell谩s arom谩k er艖s铆tik. K枚nnyed, m茅gis testes, friss 茅s m茅gis tartalmas. Lecseng茅se hossz煤, m茅zes-karamell谩s. Egyszer疟 茅s m茅gis 枚sszetett. Ez a sokf茅les茅g teszi k眉l枚nlegess茅 a Tullamore whiskey-t, amit mag谩ban vagy kev茅s j茅gre t枚ltve aj谩nlanak fogyasztani, de pr茅mium kokt茅lokba keverve is ide谩lis. T枚bb nemzetk枚zi elismer茅s is begy疟jt枚tt m谩r az 茅vtizedek sor谩n, neve egyet jelent a min艖s茅ggel.

Tullamore Dew whiskey. Vagy whisky?

Hogy 铆rjuk helyesen? Whisky vagy whiskey? Ez vajon csak helyes铆r谩si k茅rd茅s lenne? Val贸j谩ban nem, a v谩lasz pedig itt is a m煤ltban rejlik. 1878-ban az Igazs谩g a whisky-r艖l c铆m疟 k枚nyvben utalnak arra, hogy a whiskey e-bet疟je az茅rt ker眉lt a sz贸ba, hogy 铆gy k眉l枚nb枚ztess茅k meg az 铆r 茅s a sk贸t ned疟t. A sk贸tok ugyanis olykor 铆rk茅nt forgalmazt谩k whisky-j眉ket, az茅rt, mert ekkoriban az 铆r whiskey-t a sk贸ttal szemben min艖s茅gibbnek tekintett茅k, ez volt a pr茅mium term茅k.

Tullamore whiskey, gener谩ci贸k kedvence

K贸l谩val? Kokt茅lba? Vajon ez szents茅gt枚r茅s? Att贸l f眉gg. Az egyik t谩bor szerint a finom ital m茅g finomabb lesz egy kokt茅lban, 茅s a k贸la sem rontja el, s艖t. Ebben nincs egyet茅rt茅s, de nem is kell, hogy az legyen, eml茅keznek a Tullamore hitvall谩s谩ra? Igen, a soksz铆n疟s茅g. A kult煤r谩k tal谩lkoz谩sa. Itt is ugyan煤gy jelen van, mint ahogy a whiskey 铆zvil谩g谩ban.

Abban is megoszlanak a v茅lem茅nyek, hogy az italba kell-e j茅g, illetve ha kell, akkor mennyi is pontosan ahhoz, hogy az 铆zek, a harm贸nia t枚k茅letes legyen. Vagy igyuk-e v铆zzel a whiskey-t, vagy csak mag谩ban. Ha 铆gy tesz眉nk, akkor milyen h艖m茅rs茅kleten? Nos, ezekre a k茅rd茅sekre nincs egyetemes v谩lasz, mindenki a saj谩t bel谩t谩sa, 铆zl茅se szerint cselekedjen. Persze vannak 谩ltal谩nos tan谩csok, melyeket 茅rdemes betartani. 脥gy a whiskey fogyaszt谩s谩t szobah艖m茅rs茅kleten aj谩nlj谩k, ekkor j枚nnek el艖 a legjobban az 铆zek, a harm贸nia, az illatok, ekkor a leghosszabb a lecseng茅s. A whiskey nem egy 鈥瀏yors鈥 ital, amit csak lenyel眉nk 茅s m谩ris isszuk a k枚vetkez艖t. Meg kell adni a m贸dj谩t, hisz hangulata van. Sokan t枚ltik j茅gre az italt, vagy tesznek bele j茅gkock谩t, ezek ellen vannak, akik 谩g谩lnak, de ugyan煤gy, mint a whiskey-k贸la l茅tez艖 jelens茅g, el铆t茅lni teljesen felesleges. Egy testesebb, magasabb alkoholtartam煤 italhoz szokt谩k javasolni n茅h谩ny csepp sz茅nsavmentes 谩sv谩nyv铆z hozz谩ad谩s谩t. Hisz a c茅l nem a ber煤g谩s, hanem az 铆zek 茅lvezete. Ezt pedig a Tullamore Dew min艖s茅ge garant谩lja m谩r 1829 贸ta. Nem v茅letlen, hogy a m谩sodik legn茅pszer疟bb 铆r whiskey.A whisky (az amerikai angolban 茅s 铆r dialektusban whiskey) olyan 茅getett szesz, amely gabona erjeszt茅s茅vel 茅s lep谩rl谩s谩val, majd fahord贸ban 鈥 t枚bbnyire t枚lgyfa 鈥 val贸 茅rlel茅s茅vel k茅sz眉l. A felhaszn谩lt gabona 谩ltal谩ban 谩rpa, 谩rpamal谩ta, kukorica, b煤za, rozs vagy rozsmal谩ta. A whisky a mal谩tawhisky kiv茅tel茅vel 谩ltal谩ban vegyes cefr茅b艖l k茅sz眉lnek.

Amit a whiskyr艖l tudni 茅rdemes

A whisky a vil谩g legn茅pszer疟bb italai k枚z茅 tartozik. Whisky fajt谩k k枚r眉l sz谩mos l茅tezik, emellett orsz谩gonk茅nt is elt茅r艖 lehet. Aki igaz谩n kedveli a whiskyt, sz谩mos fajt谩t kell kipr贸b谩lnia, hogy megtal谩lja a legjobbat, hiszen az orsz谩gok saj谩toss谩gai mellett a m谩rk谩k k枚z枚tt is komoly elt茅r茅sek mutatkoznak. M谩r maga a sz贸 le铆r谩sa is elt茅r艖, alapvet艖en whiskynek 铆rj谩k, de p茅ld谩ul az amerikai angolban 茅s 铆r dialektusban whiskey a helyes 铆r谩sforma, de mi magyarok viszkinek 铆rjuk, 茅s ez is helyes.

Ha pedig a sz贸nak ennyi vari谩ci贸ja van, mennyi vari谩ci贸ja lehet mag谩nak az italnak? M谩r azt sem k枚nny疟 meghat谩rozni, hogy mit nevezhet眉nk whiskynek, hiszen orsz谩gonk茅nt elt茅r艖ek a r谩 vonatkoz贸 szab谩lyok. Ennek 茅rtelm茅ben azt sem egyszer疟 meg谩llap铆tani, hogy ki 茅s hol k茅sz铆tett el艖sz枚r ilyen italt. Az 茅getett szesz k茅sz铆t茅s els艖 铆r谩sos eml茅kei 脥rorsz谩gban 1405-ben keletkeztek, m铆g Sk贸ci谩ban 1494-b艖l val贸k. Persze ez nem jelenti azt, hogy el艖tte ne k茅sz眉lt volna ilyen ital, csak a feljegyz茅sek keletkeztek az 1400-as 茅vekben.

Whisky b艖vebben