Arran Whisky

(20 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Űrtartalom

Arran

Úgy tarják, hogy csak a legkifinomultabb úriemberek szeretik a Whisky-t igazán, ám ez természetesen nem igaz, hiszen nem csak elegáns környezetben fogyasztható ez a kellemes aromájú alkoholos ital. Ma már buli negyedekben, a fiatalok is rendszeresen koccintanak egy sikeres vizsga vagy évzáró után egy finom Whisky-vel.

Arran Whisky lassan 30 éves

Persze idehaza számos kedvezőbb áron is beszerezhető skót whisky kapható a kocsmákban, éttermekben és a boltok polcain is, ám az Arran Whisky egy igazán üdítő változatosságot hozhat a rendszeresen megszokott márkákat fogyasztók számára is. Talán még sok minőségi italt fogyasztó számára is még ismeretlenül csenghet az Arran neve, pedig ez egy igazán kihagyhatatlan párlat, aminek a nevét érdemes megjegyezni.

Tovább olvasom >>
Összesen 20 db Whisky érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Arran Whiskey történelme során számtalanszor bizonyított már és ez a közel 30 év alatt több évfordulós palackot is piacra dobott, ami még tovább növeli a tekintélyét. Ma már beszerezhető az Arran 10 éves, az Arran 12 éves, az Arran 14 éves, az Arran 18 éves, az Arran 21 éves és a negyed évszázados, vagyis az Arran 25 éves Whisky jubileumi palack is. Ezek mindegyike bourbon és sherry hordókban érlelődött évtizedeken át, hogy végül gyönyörű díszcsomagolásba kerülhessenek. A megvásárolható díszdobozok pedig sokszor ajándék poharakat is rejtenek a minőségi üveges ital mellett, így nem csak önmagunkat tehetjük boldoggá a megvásárlással, hanem akár szerettünket, barátunkat, ismerősünket is egy-egy jeles napon.

Arran jubileumi verziója várható

Az Arran 1995 óta tölti palackjaiba ízletes whisky-jeit, vagyis hamrosan 30 éves múltra tekint vissza. Mivel elég sok jubileumi Arran Whisky jelent meg a múltban is, így feltételezhető, hogy a 30. évfordulóra is valami különleges és ízletes, három évtizedig érlelt ízletes nedűvel lep majd meg minket az üzem. Magának az Arrannak a neve egyébként arról a szigetről kapta a nevét, ahol a lepárlóüzem megalakult és azóta is üzemel. Ez egy kicsike sziget Skócia partjainál, így nem csoda, ha minden egyes üveg ízvilágát maga a Golf áramlat is alakítja. Noha a hagyományok is nagy hangsúlyt kapnak a cég történelmében, gyakran kapnak új dizájnt és fiatalos kinézetet az egyes üvegek, címkék és dobozok. Egy olyan tradicionális ital, amely képes folyton a megújulásra és a kor trendjeinek alkalmazása mellett mégis a hagyományos értékeket képviseli.

A cég alapítása már 1993-ban megtörtént, ám két évig is eltartottak a munkálatok, még az ideális helyet felkutatták és környezettudatosan megépítették. Volt, hogy két hétig állt az építkezés, mert a helyszínen egy saspár éppen akkor költötte ki a fiókáját. A legenda szerint egy nagy kört is leírtak az elkészült lepárló felett, mintegy megköszönve nekik a gesztust. Azóta is ott van ez a két sas minden egyes Arran Whisky címkéjén. Az ízletes ital nagy rajongója a skót színész Ewen McGregor aki már a megnyitón is részt vett és jó pár hordónyi italt vásárolt az elmúlt évek alatt. A látogatók számára épített központ 1997-es megnyitóján még maga II Erzsébet királynő is megjelent.

Arran Whisky szekértői szemmel

Valószínűleg nincs túl sok olyan ember ma Magyarországon aki minden egyes whisky-t megkóstolt volna, ezért érdemes elolvasnunk vásárlás előtt különböző kritikákat, véleményeket és persze a szakértők és tesztelők leírásait, videóit is tanácsos megfogadni. A visszajelzések és az ital szakértők szerint az Arran Whisky 10 éves ital illata igazán harmonikusnak mondható, kimondottan jót tesz neki, hogy a kezdeti édes vanília illata bevezeti a gyümölcsök zamatát az orrunkba. Az illatok kavalkádja közben érezni lehet a kivi, a banán és a sárgadinnye jellegzetes aromáját, amelyhez extraként társul egy csipetnyi kakaó, hogy igazán különlegessé varázsolja ezt a páratlan Skót Arran Single Malt Whisky-t.

Magáról a 10 éves Arran Whisky-ről azt tartják, hogy egy könnyed és édeskés textúrájú ital, amelyben a fahéj adja a különleges, enyhe fűszeres ízt. Ebben a whisky-ben is megtalálhatóak az Arran-féle citrusos jegyek, amelyek a különleges érlelésnek köszönhetőek, párosulva az édeskés tölgy ízével, amelytől igazán karakteressé válik ez a jubiláris díjnyertes termék. A 2019-ben palackozott italt sokan egy „arany szirup”-hoz hasonlítják, amely végigsimítja a nyelvet, hogy gyengéden csábítson egy újabb isteni kortyra. A 10 éves Arran Whisky 0.7 literes kiszerelésben kapható és 46%-os alkoholtartalma van. A whisky toplistában előkelő helyet foglal el és egy szakértő specifikus webportálon beválogatták a 20 kihagyhatatlan párlat közé is.

Arran Machrie Moor megér egy misét!

Azok számára akik elcsábultak már valamelyik Arran single malt terméktől és tetszett nekik akár az Arran 10 vagy Arran 18 éves, esetleg az Arran gold, okvetlenül kóstolják meg az Arran machrie moort is. Bár árkategóriában majdnem rádupláz a 10 éves Arran machrie moor a 10 éves Arran Whisky-re, mégis érdemes adni egy esélyt, hogy ezzel a skót single malt whisky-vel is kényeztessük a nyelvünket és ízlelő bimbóinkat. Az Arran machrie moor, nevét egyébként egy misztikus tőzeges lápról kapta amely Arran szigetének nyugati partján fekszik. Egy legenda övezi a helyet, amely szerint egy kelta óriás, nevezetesen Fingal, itt állította fel üstjét a kör közepén lévő mélyedésbe helyezve, hogy aztán itt lakmározhasson. Az itt található vésett lyukat pedig szintén ez az óriás készítette, hogy ide kötözhesse ki kutyáját, akit Brannek hívtak.

Az Arran már 2004 óta készít tőzegelt árpából whiskyt, amely 20 ppm fenol tartalommal bír. Ezek a limitált palackozású italok szintén 0.7 literes kiszerelésben kaphatóak és 46%-os alkoholtartalommal bírnak. Érdekességük viszont, hogy a címkén is megjelenik a legendás óriás kutyája, Bran. A 10 éves Arran machrie moor a híres és neves lepárlómester, James MacTaggart munkáját dicséri aki képes volt ízletes formába hozni egymással a maláta, a tőzeg és a hordó hármasát. Még a 10 éves verziónak bronz alapon fekete motívumokkal díszített kinézetet kölcsönöztek a dizájnerek, addig a sima Arran Machrie Moor fekete alapon bronz szövegű cimkével rendelkezik. Létezik ennél erősebb változata is az italnak, ami az Arran Machrie Moor Cask Strength nevet viseli és ezüst dobozban kapható, ezen ital 56.2%-os alkoholtartalommal bír és ízvilágát tekintve a szenes tölgy, a citrus, a füstös fűszerek és a csokoládé ízvilága köszönt vissza benne.A whisky (az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey) olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. A whisky a malátawhisky kivételével általában vegyes cefréből készülnek.

Amit a whiskyről tudni érdemes

A whisky a világ legnépszerűbb italai közé tartozik. Whisky fajták körül számos létezik, emellett országonként is eltérő lehet. Aki igazán kedveli a whiskyt, számos fajtát kell kipróbálnia, hogy megtalálja a legjobbat, hiszen az országok sajátosságai mellett a márkák között is komoly eltérések mutatkoznak. Már maga a szó leírása is eltérő, alapvetően whiskynek írják, de például az amerikai angolban és ír dialektusban whiskey a helyes írásforma, de mi magyarok viszkinek írjuk, és ez is helyes.

Ha pedig a szónak ennyi variációja van, mennyi variációja lehet magának az italnak? Már azt sem könnyű meghatározni, hogy mit nevezhetünk whiskynek, hiszen országonként eltérőek a rá vonatkozó szabályok. Ennek értelmében azt sem egyszerű megállapítani, hogy ki és hol készített először ilyen italt. Az égetett szesz készítés első írásos emlékei Írországban 1405-ben keletkeztek, míg Skóciában 1494-ből valók. Persze ez nem jelenti azt, hogy előtte ne készült volna ilyen ital, csak a feljegyzések keletkeztek az 1400-as években.

Whisky bővebben